Türrhén-tenger – Etruszk-tenger – Teres(z)-tenger

Türrhén-tenger vagy mai nyelvi nyomorunkban Tirrén-tenger a Római Tenger – közhülyén Földközi-tenger – része. Területe 240 000 km², legnagyobb mélysége 3785 méter. A rómaiak Tyrrhēnum mare néven emlegették az Etruszkok tengere‘t.

Türrhén-tenger avagy Das Tyrrhenische Meer

(Észak)-keletről az Appennini-félsziget, észak-nyugatról a Toszkán(ai)-szigetek, nyugatról Korzika és Szardínia, délről Szikélia határolja. A már jó ideje franci megszállás alatt álló Korzika kivételével valamennyi partja Olaszországhoz tartozik.

Hésziodosz (Ἡσίοδος) említi a Türrhének, azaz Türrhénoi (Τυῤῥηνοί) népét e térségben, akik leginkább az etruszkokkal azonosíthatók. További bonyodalom, hogy ióni(ai) tájszólásban Türszének (Τυρσηνοί() dórul meg Türszánok (Τυρσανοί) alakban bukkannak föl az ógörög szerzőknél többnyire csak ‘nem-görög’ jelentésben. Tény, hogy az Etruszkok népe, más néven a Raszennák, avagy a Teres(z)ek éltek e térségben. (Toszkána, Látium meg Kampánia vidékén)

A hellének által emlegetett türrhének ill. türszének területei.
Helmut Rix szerint (1998) ide tartoztak az etruszkok, a rhaeto-románok, a kamuniak meg talán még a lémnosziak is…  

Magyarul illőbben Etruszk-tenger : a(z esetlen nevű) „Földközi tenger” (Itáliával és Szikéliával jól tagoltan elkülönülő) nyugati fele … de legalábbis az Etruria és Korzika (meg Szárdínia) közötti része… Ugyanígy ajánlott ezen nép nevére utalóan a Raszenna-tenger, vagy Teres-tenger is !

A mai taljánok (olaszok) az „ü” hangot ejteni képtelenül, de még üpszilont írni is bajosan csak Mar Tirreno alakban írják… Az eredeti alakot jobban őrzi a francos mer Tyrrhénienne y-nal. A németek is hellén-hagyományőrző Das Tyrrhenische Meer néven emlegetik. Az angolok klasszikusan francosan modoroskodva megtartották az óhellén alakot Tyrrhenian Sea, de [Tiríniön szí] ejtésében még jobban torzítják…

Ajánlott még :

A Római Tenger – közhülyén Földközi-tenger

Krétai tenger vagy Dór-tenger

Ájgáj-tenger – Hullámos tenger – Partos tenger –mai görögül Egeo Pelagosz

valamint … Szárdi tenger, Vandál tenger

Leave a Reply